Jó tudni

Fa előkészítése

A beépített faanyagoknál legfontosabb dolog a védőkezelés, mert ez a saját és legfontosabb érdekünket szolgálja.Vajon ki szeretné az elején elrontani? Sajnos pedig ezt sokan nem veszik elégé komolyan, amit csak hosszú évek múlva, a károk jelentkezése után bánják meg igazán. Nem kis értékekről van beszélünk, hiszen az ácsolatok,tetőszerkezetek,erős napnak kitett pagodák, padlóburkolatok mehetnek tönkre a bogrács alá, a nem előrelátó  megfelelő csúcshatású favédelem miatt. A faanyagokat mert számos kártevő, “éhes rágcsáló” veszélyezteti folyamatosan.évről évere. Hogyha hiányzik, vagy gyenge silány minőségű a megelőző anyagvédelem, akkor szinte biztosak lehetünk, hogy bekövetkezik a fertőzés, aminek a megszüntetése igen nehéz feladat, már már lehetetlen küldetés. Ezt leginkább a favédelmi szakemberek tudják a rengeteg tapasztalat alapján,és akik a saját bőrükön tapasztalják, akik a károk szembesülése után tőlük várják a csúcshatás megoldását. A dolgok elfajulásának ugyanis nincs határszabva, és két egyforma eset sincs gyakran.

Az  némelyik ács  tisztelet a kivételeknek,nem szeret a beépített faanyag védelmével foglalkozni a gyorsabb haladás érdekében. Mert úgy vannak vele “Úgysem én lakok majd  itt” elven gondolkodnak. Hiába használnak minőségi első osztályú légszárított faanyagokat, ha az nincs megfelelően favédőszerrel például tetollal  lekezelve. Az ezzel járó költség nem mondhatni jelentősnek, időigényesnek. a megfelelő hatékonyságú szert kell alkalmaznia csúcshatás elérésében. Mi nem elégszünk meg a jóval csak a legjobbal!Mert ha kezeletlen anyagoknál építünk várat akkor az csak egy kártya vár lesz az idő múlásával!

Hőszigetelés a szarufák között és alatt

A szarufák közti hőszigetelés anyagai a kőzetgyapot vagy üveggyapot.A lényeg a könnyű szerkezete, ami nagy levegőmennyiséget bír magában tartani. A könnyű laza szálas hőszigetelő anyagok emellett az egész teret kitöltik, nem marad kitöltetlen térfogat. A  táblákban vagy tekercsekben kapható, puha hőszigetelő anyagoknál gondoskodni kell a lecsúszás megakadályozásáról dróttal rögzíteni kell vagy közölni.

A rétegrendnél alap szabály, hogy a kültér felé haladva a rétegek páraáteresztő képessége egyenletesen növekedjen a záró héjjazat irányába. Nem következik be a várt csúcshatás ha  a párazáró és páraáteresztő fólia nélkül. A párazáró és párafékező fóliák nem csak,hogy a nagy felületeket, hanem a kritikus csomópontokat, áttöréseket is védik a lecsapódó nedvességtől,az időjárás viszontagságaitól. A párazáró fólia teszi lehetővé a pára kijutását a rétegrend részét képező légrésbe. Ez a légrés vezeti el a héjazat alá kerülő nedvességet,lecsapódó párát, nyáron pedig csökkenti az intenzív napsugárzás hatásait.